Monday, October 1, 2012

Doğruda Açılar - Örnek Soru Çözümü 1

Bunu daha önce bir kaç kez hem Açık Dershane videolarında hem de çeşitli kısa notlarda dile getirdim ama tekrarlamaktan asla zarar gelmez. Geometri sorularında çözüme ulaşmanızı sağlayan birden fazla yol olabilir. Kimi zaman sorunun ölçmeye çalıştığı formul bilgisini tahmin edebilir ama formül ya da bağıntıyı hatırlayamadığınız için çözüme ulaşamayabilirsiniz. İşte böyle zamanlarda, özellikle geometri sorularında, tardımcı doğrular ve eşkiller çizerek soruyu formullere bağlı olmadan da çözebileceğiniz bir şekle sokmak mümkün olabilir.

Diğer konularda da olduğu gibi doğruda açılar konusunda da hemen hemen her sorunun birden fazla çözüme ulaşma yolu vardır. Kimi zaman başka bir konuda öğrendiğiniz bir bilgi ya da formül doğruda açılar (ya da başka bir konuda) ile alakalı bir soruyu çözmenize yardım edebilir.

Bu dersteki videomuzda işte tam da böyle bir soru çözüyoruz. Paralel iki doğru arasında birbirini kesen doğru parçalarının oluşturduğu açılar ile ilgili bir sorumuz var. Bu soruyu ve çözümünü izleyince hem doğruda açılar konusunda sık karşılaşılan tipte örnek bir soru çözmüş olacaksınız hem de soruya önerilen ikinci çözüm ile yardımcı doğruların önemine de tekrar değinmiş olacağız.

Her zamanki gibi, sorunun çizimi tamamlandığında videoyu durdurup kendi başınıza çözmeye çalışın. Eğer çözerseniz yine de syretmeye devam edin, eğer henüz daha bu konularda yeteri kadar antrenmanlı değilseniz dikkatle takip edin.

No comments:

Post a Comment