Neden Açık Dershane?

Ablamın kızı, biricik yeğenim, bu sene, yani 2012'de, üniversite sınavına girdi. Lise epeyce bir sancılı geçmişti zaten ya bir de üstüne ablamla didişmeler gelince kızcağız hiç de iyi hazırlanamıyordu. Biz de hem onu hem de ablamı kurtarmak ve bari bu sene kazanma şansını arttırabilmek için yeğenimi İstanbul'a, yanıma yerleştirmeye karar verdik. Alan memnun satan memnun satılan en memnun. Yeğenim İstanbul'a taşınır taşınmaz dershane aramaya başladık. Eve en yakın, fiyatı uygun ve kalitesi de yerlerde sürünmeyen bir yer arıyorduk. Sonunda adı bilinen, bir şubesi yürüyerek on dakika mesafede olan bir dershanede karar kıldık.

Ülke çapında yüzlerce şubesi olan bu dershane belli bir standardı yakalar diye umuyordum. İlk hafta dolmadan yeğenim "bizim coğrafya hocası cahil" diyerek eve girdi bir akşam. Yine ne uyumsuzluk çıakrdı bizimki diyordum ki dünyanın şeklinin daire olduğunu öğrendim. Üniversite sınavına girecek öğrencilere ders veren coğrafya öğretmeni dünyayı iki boyuta indirgeyip daire yapmış ve bu muhteşem sadeleştirmesinde de ısrar etmişti.

Buna benzer bir iki akla hayale gelmez hata başka öğremtenlerden de gelince bir haftalık ders ücretini katalog fiyatı üstünden verip kaydımızı aldık. Başka bir dershanenin yolunu tuttuk. Burada da işler çok iyi gitmedi. Kaprisli ve kompleks sahibi öğretmenler, sözde seviye tespit sınavıyla belirlenen sınıflarda gözetilen ayyuka çıkan ayrımcılık, orta ve alt kademe sınıflara düşen öğrencilerin sadece ayaklı cüzdanalr olarak görülmesi... Kısacası ben üniversite sınavına girdiğimden beri (1995) az şey değişmiş, o değişenler de genelde kötü yönde olmuştu.

Düşünmeye başladım: eğer nispeten kalurüstü dediğimiz dershaneler bu haldeyse kimbilir diğerleri nasıldır? Onca para verildiği yetmezmiş gibi bir de karşılığında da adam gibi bir hazırlık sağlanamıyorsa zaten çarpık olan bu sistem nasıl devam edecek? Ben de kendi mütevazi çapımda da olsa beş para etmez dershanelere ücretsiz bir alternatif sağlamaya, en azından elimden geldiğince ek yardım sağlayacak bir sistem geliştirmeye karar verdim. Tüm YGS-LYS müfredatını aynı Salman Khan'ın Amerika'da bir boktan anlamayan gençler için yaptığı gibi kısa webdersler halinde kaydedip yayınlayacaktım.

İşe bu blog ile başlıyorum. Önce hatırladığım konuları hazırlayacağım. Sonra da teker teker diğer konulara gelecek sıra. Arada sırada da üniversite sınavı ile alakalı olmayan konularda videolar hazırlayacağım.

Bir faydam dokunursa ne ala...

2012 Pangaean

No comments:

Post a Comment